Kulttuurimatka Eurooppaan - Iso Kolmonen

Eurooppa on siitä erikoinen maanosa, että täältä löytyy myös erinomaisia haasteita todellisille oluen ystäville. Itse kutsun "Euroopan isoksi kolmokseksi" kiertoretkeä, jossa kalenterivuoden aikana kierretään kolme tärkeää olutkohdetta Euroopassa. Omassa kartassani nämä kohteet ovat Praha, Dublin ja München, koska ne edustavat omaa olutmakuani parhaimmillaan. Itse tein ensimmäisen "ison kolmoseni" vuonna 2000. Ne kenellä on riittävästi rahaa, vapaa-aikaa ja intoa, voivat yrittää kiertää ns. "Tripla ison kolmosen", jolloin perusretken lisäksi käydään myös vaihtoehtoiset reitit (kts. variantit B ja C) saman vuoden aikana.

Europe_beer_triagle.jpgNo toiset juoksee Euroopan kaupungeissa oopperoiden ja konserttien perässä, itse olen kiinnostunut oluiden ohella taiteesta ja arkkitehtuurista, joita löytyy riittävästi myös "Ison kolmosen" kaupungeista. Ne tulee ikäänkuin kaupan päälle tai ohessa - miten itse kukin näitä asioita haluaa itse arvostaa.

Muistuksena moralisteille sanottakoon... se että tykkää oluesta, ei ole synonyymi rapajuoppoudelle. Olut on ihmiskunnan vanhimpia elintarvikkeita, jota pidetään sivistyneissä eurooppalaisvaltioissa edelleenkin elintarvikkeena. 

A. Perinteinen Euroopan iso kolmonen

Perinteisen Euroopan ison kolmosen eli Prahan, Dublinin ja Münchenin valintaa on mielestäni helppo perustella. Nämä kolme kaupunkia suhtautuvat omiin tuotteisiinsa sekä olutkultuuriin aivan erikoisella hartaudella. Kyseiset kaupungit ovat myös oluen kulutuksessa maailman kärkisijoilla. Kaiken lisäksi kyseistä kaupungeistä löytyy aivan kärkituotteita, jotka "jotenkin vain" maistuvat paremmilta paikan päällä.

1. München, Saksa/Baijeri - perinteisen olutkulttuurin kehto

lowenbrau.jpgMünchen on pelottavan mukava kaupunki, jossa väkisinkin viettää laatuaikaa oluen kanssa. Erinomainen olut ja todella raskas ruokakulttuuri pitävät huolta, ettei kilot pääse putoamaan tässä kaupungissa. Kaupungin alueelta löytyy kuusi maailmanluokan panimoa/olutmerkkiä, jotka ovat Löwenbraü, Paulaner, Augustiner Bräu, Hofbraühaus, Hacker-Pschorr sekä Spaten. Näiden lisäksi kaupungista on saatavissa naapuripitäjien tekemiä juomia, joista mainittakoon Ayinger, luostaripanimo Andechs, Erding sekä Baijerin osavaltion oma panimo Weihenstephan. Erikoisuutena mainittakoon Baijerin ex-kuninkaallisen suvun (Wittelbach) oma panimo Kaltenberg.

Jokatapauksessa München on aivan rakastettava kaupunki, joka on eräänlainen oluen maailmanpääkaupunki. Ajoittain itsestäni tuntuu, että osavaltion pääuskonto on olut eikä katolilaisuus. Suosittelen tutustumaan kaupunkiin useammalla reissulla, koska tämän kaupungin olutkulttuuria EI voi sisäistää kerralla. Turisteille muistuksena: Hofbraühaus-talo ja sen ympärivuotinen nahkahousuorkesterin soitanta on vain pintasilaus kaupungin koko tarjonnasta. Lisätietoa kokonaistarjonnasta löytyy mm. täältä.

2. Praha, Tšekin tasavalta - hempeän pehmeän oluen kotikulmilla

Vienna_centimeterbar_1.jpgPrahasta on helppo pitää, koska kysessä on vanha kaupunki jolla on aivan oma erityinen sielu. Praha itsessään EI ole superluokan panimoiden koti, mutta tämä varmasti yksi parhaimmasta paikoista tutustua tšekkiläisten olutkulttuuriin perusteellisesti. Praha on myös aika edullinen kaupunki, jossa opiskelija budjetillakin tulee täällä toimeen.

Prahasta saatavista olueista tulee mieleen seuraavia tuotteita Krušovice, Budejovický ja Kozel. Näiden lisäksi Tšekeissä on olemassa satoja ellei jopa tuhansia pienempiä painimoita. Tšekkiläisen oluen eräs miellyttävimmästä piirteistä on sen raikkaus ja mietous (pidentää nautintoa!).  Turisteille muistuksena: poistuthan sieltä ydinkeskustasta ja mene laitakaupungille. Siellä näet oikeata elämää ja pääset tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Itse olen istunut pöydässä, jossa oli ex-rajavartija ja hänen ex-vartiokoiransa. Kukaan meistä ei puhunut mitään yhteistä kieltä, mutta välillämme oli lämminhenkistä sympatiaa, kun me kaikki kolme (minä, ex-vartija ja ex-vartiokoira) pidimme jääkiekosta, keihäänheitosta sekä oluesta. Lisätietoa kokonaistarjonnasta löytyy mm. täältä.

3. Dublin, Irlannin tasavalta - se oikea Stout löytyy täältä

On tiedä onko tämä kaupunkilegenda, mutta itselleni on kerrottu seuraavaa: "Guinness on sitä pahempaa, mitä kauempana sitä tarjoillaan Dublinista". Onneksi Dublinissa kyseistä tuotetta pääsee maistamaan itse tuotantotiloissa  - tätä lähemmäksi alkulähdettä et voi siis enään päästä! Totta tosiaan, onhan se tuote aivan uskomattoman hyvää sekä se on aivan eri tuote kuin Suomessa tarjottu korvike. Muista Dublinin olumerkeistä mainittakoon Beamishin ja Murphy'sin tuotteet sekä eri juomalajeista vielä Irlannin whiskyt (jos tykkää - itse en tykkää whiskystä).

Dublinissa kuten muuallakin kannattaa siirtyä pois keskustan trendipaikoista. Eräs erinomainen aika lähipubiin tutustumishetkelle on ns. "kirkon menojen" jälkeinen aika. Varauduthan että peruspaikoissa lauletaan ja soitetaan aika spontaanisti sekä tarjolla on myös muuta mörinää. Onneksi irlantilaiset tykkäävät ikäänkuin luonnostaan suomalaisista, koska heistä useat tietävät meidän maineen "ottopoikina". Toinen kansojamme yhdistävä tekijä on molempien maantieteellinen sijainti ns. "imperialistisen sortovaltion" kyljessä. Tästä aiheesta voi keskustella paikallisten kanssa aika kiihkeästikkin (=varoitus).  

Variantteja perinteiselle Euroopan isolle kolmoselle

B) Bryssel/Belgia - Bamberg/Saksa - Lontoo/Iso-Britannia

Mikäli perinteisen ison kolmosen olutkaupungit ei kiinnosta, voit hakea uutta ulottuvuutta olutmatkailulle käymällä hieman erikoisempien oluiden/olutyyppien kotikaupungeissa.

Bryssel on oluttarjontansa puolesta aika tyrmistyttävän monipuolinen kaupunki. Siellä oluen seasta löytyy kirsikkaa ja muita mitä ihmeellisimpiä mausteita. Jotkut pitävät maustetuista oluista, itse en henkilökohtaisesti ole näistä hurmaantunut. Ymmärrän kuitenkin, että osalle nämä erikoisuudet ovat hyvin tärkeitä.

Bamberg on Baijerin pohjoisosasta löytyvä savuoluen mystinen kotikaupunki. Olut itsessään hyvin erikoinen tuttavuus, jonka "ensipuraisun" muistaa koko ikänsä. Myös itse Bambergin kaupunki on hyvin kaunis ja idyllinen nähtävyys. Tosin Bambergiin on matkustettava oikein erikseen, koska suoria lentoja sinne ei juuri ole (Nürnbergin kautta pääsee).

Lontoo on bitterin erikoistunut kaupunki, jossa englantilaiset pubit on vain etsittävä ja niihin on tutustuttava. Oluen lisäksi kaupungissa on aivan "liikaa" muutakin nähtävää. Mikäli vatsasi ei kestä ns. englantilaista "ruokaa", hakeudu intialaisiin ravintoloihin. Fish & chips on paikallisesta ruoasta se suositeltavin vaihtoehto.

C) Oktoberfest/München - Folkfest/Stuttgart - Beer Weekend/Bryssel

stuttgart_volkfest.jpgTämä variantti on enemmän yksittäisiin tapahtumiin keskittyvä. Tämä kierros soveltuu myös kiireiselle, mutta varoissaan olevalle matkaajalle. Pikainen matkaaja pystyy kiertämään nämä tapahtumat muutaman viikon sisällä. Tosin siinä tapauksessa kyseessä on jo enemmän "dokausreissu". Matka-ajankohdaksi pitää valita syys-lokakuu. Tapahtumista Beer Weekend on syyskuun alkupuolella (kestää 3 päivää), Oktoberfest ja Folkfest syyskuun loppu sekä lokakuun alkupuolella (kestää n. 2 viikkoa).

Münchenin Oktoberfest on maailman suurin olutjuhla, jonne osallistuu miljoonia turisteja. Oluen lisäksi ohjelmassa on rasvaista ruokaa, karusellihuveja, torvimusiikkia ja perinteisiä nahkahousuja. Suuren suosionsa takia esim. istumapaikkojen saaminen olutteltoista on usein työnalla. Jokatapauksessa tämä on juhla, jossa on vain käytävä ainakin kerran elämässään. Olutta saa vain yhden litran tuopeissa. Jos erehdyt tilaamaan pienempää annoksia, tarjoilijat muistuttavat sinua: "Tilaako vasta sitten, kun sinulla on oikeasti jano".

Stuttgartin Folkfest on enemmän saksalaisten juhla, jossa turistit ei ole pääosassa. Muutoin tilaisuus on hyvin samanhenkinen kuin Oktoberfest, mutta verrattuna baijerilaisiin täällä saksalaiset ovat hieman "jäykempiä". Jokatapauksessa itse tapahtuma on hyvin miellyttävä, koska parhaimmillaan tällä voit törmätä karjanäyttelyyn (joka neljäs vuosi). Jokainen keskiviikko on erikseen varattu "perhepäiväksi", joten silloin paikalla on paljon lapsia (ei ne ole oluella vaan syömässä ja karuselleissa).

Brysselin Beer Weekend on tilaisuus, jossa en ole itse käynnyt. Olen kuitenkin kuullut paljon hyvää tästä tapahtumasta, joten lisäsin tähän kiertueeseen. 

ps. Näistäkin kaupungeista löytyy omanlaatuinen kulttuurinsa: Köln, Berliini ja Amsterdam. USA:ssa kuulemma Oregon on aivan ehdoton paikka. Itse olen USA:ssa käynnyt Bostonissa (USA:n eurooppalaisin kaupunki), josta löytyy erinomainen Samuel Adamsin panimoravintola.

| Ylös sivulla | Tarkistettu/muutettu: 20.04.2007/AML