William Donovan, OSS:n perustaja, CIA:n isä 

william_donovan.jpgWilliam Joseph Donovan (1883-1959) on varmasti hieman tuntemattomampi suuruus suomalaisille, koska hänet tunnetaan parhaiten CIA:n perustajana, eräänlaisena CIA:n isänä (vertaa Felix Dzerzhinski). CIA:ta edeltävän organisaation OSS:n perustamisen ohella, Donovan ehti toimia myös sotilaana, poliitikkona ja lakimiehenä. William Donovan oli eräs Yhdysvaltojen merkityksellisimmistä henkilöistä, jotka vaikuttivat USA:n 2. maailmansodan aikaiseen menestykseen. OSS:n ja etenkin sen seuraajan CIA:n merkitys tiedustelutyössä oli ja on edelleen USA:lle korvaamattoman arvokas.

William "Wild Bill" Donovanin alkutaipale

William "Wild Bill" Donovan oli lähtöisin Buffalosta, jonka lempinimi "Wild Bill" on ansaittu useamman kerran elämän aikana. Jo nuorena poikana hän sai lempinimensä amerikkalaisen jalkapallon parista. Myöhempien lakiopintojensa aikana hän tapasi ohimennen myös USA:n tulevan presidentin Franklin Delano Rooseveltin. Näiden kahden suurmiehen elämä oli kohtaava vielä useasti.

Opintojen jälkeen Donovan liittyi armeijaan ja palveli ratsuväessä v. 1916 USA:n ja Meksikon rajalla, jossa meksikolaisen Pancho Villan joukot aiheuttivat levottomuuksia. Pian tämän jälkeen Donovan lähti 1. maailmansotaan, johon USA osallistui John Pershingin komennossa sodan loppupuolella. Tälle samalle komennukselle osallistuivat myös 2. maailmansodan tulevat kenraalit George C. Marshall, George S. Patton ja Douglas MacArthur (erinomaisen värikästä joukkoa!). Euroopassa, Ranskassa Donovan haavoittui useasti taistelussa sekä ansioitui kunniamerkein ja palasi eräänlaisena sotasankarina Yhdysvaltoihin. Sodan jälkeen Donovan palasi ensin lakimiehen tehtäviin, jossa hän kunnostautui kieltolakia puolustavana lakimiehenä. Samaan aikaan hän teki töitä myös liittohallitukselle. Donovan yritti mukaan myös politiikkaan ja osallistui rebublikaanien New Yorkin kuvernöörin vaaliin (hävisi mm. kieltolain aikaisen toimintansa takia).

Ennen 2. maailmansotaa Donovan matkusteli useissa Euroopan maissa mm. Espanjassa, Neuvostoliitossa, Ranskassa sekä Afrikan Etiopiassa. Näillä matkoillaan Donovan vakuuttui, että demokratian ja fasismin välinen yhteenotto on väistämätön. Vielä ennen sotaa presidentti Roosevelt pyysi Donovania toimimaan eräänlaisena USA:n kiertelevänä lähettiläänä ja tutustumaan Euroopan tilanteeseen ja mielialoihin tarkemmin. Tässä tehtävässä Donovan solmi läheiset suhteet mm. Iso-Britannian tiedustelupalveluun. Donovanista tuli lopulta koko armeijan tiedustelulaitoksen johtaja, jolle Roosevelt tuli myöhemmin antamaan yhä haastavimpia tehtäviä.

Toinen maailmansota ja Donovanin OSS

Sodan syttymisen jälkeen Donovan vietti aikaa paljon Englannissa. Kun sen aikainen USA:n suurlähettiläs Joseph Kennedy (JFK:n isä) raportoi Rooseveltille, että Iso-Britannia vielä häviää sodan. Donovan kiisti Kennedyn väitteen ja aloitti vieläkin läheisemmän yhteistyön Britannian tiedustelupalvelun kanssa.

Jo vuoden 1940 lopussa Donovan kertoi Yhdysvalloissa julkisesti, ettei USA:lla ole muuta vaihtoehtoa kuin tukea Iso-Britanniaa ja ennusti että USA:n on vielä liityttävä sotaan. Tämä oli riemastuttavaa kuultavaa Iso-Britannian vastavalitulle pääministerille Winston Churchillille. Churchill kaipasi kipeästi liittolaista yhä voimistuvaa sotaan Euroopassa (tuolloin vain Iso-Britannia taisteli Euroopassa Saksaa vastaan).

Lähes tyhjästä Donovan polkaisi OSS:n (CIA:ta edeltävä tiedustelupalvelu) pystyyn ja aloitti organisaationsa rakentamisen. OSS organisoitiin Brittien SOE (Special Operations Executive) mukaiseen muotoon. Tässä organisoimisessa apuna oli kanadalainen William Stephenson, joka itseasiassa oli ehdottanut presidentti Rooseveltille Donovanin valintaa OSS:n johtajaksi (kyseistä Stephensonia pidetään James Bondin esikuvana). Brittien SOE:n toimintatapoja olivat vastarintatoiminta, sissisodankäynti, vakoilu, tuhotyöt sekä kommandoiskut miehitettyyn Eurooppaan. Itse Churchill antoi SOE:lle vain yhden käskyn: "Laittakaa koko Eurooppa liekkeihin". Tätä vastaavaa periaatetta alkoi myös OSS toteuttamaan omissa operaatioissaan.

Yhdysvaltojen liityttyä sotaan OSS ja SOE pian aloittivat operaationsa Euroopan sotatantereilla sekä tukivat ja varustivat lähes kaikkia Saksaa ja Japania vastaan taistelleita vastarintaliikkeitä (mm. Mao Zedong ja Ho Chi Minh).

Tunnettuja sodanaikaisia tehtäviä, joihin myös OSS osallistui merkittävässä osassa olivat mm. Operaatio Torch, Operaatio Overlord, Operaatio Dragoon, Jugoslavian ja Ranskan vastarintatoiminta, Burman viidakkosota sekä erilaiset radiotiedustelun-, tiedustelun- ja partisaanien avustamistehtävät.

OSS:n riveihin rekrytointiin paljon väkeä, näistä mainittakoon mm. elokuvaohjaaja John Ford, Allen Dulles ja William Colby. OSS onnistui myös värväämään itselleen huippuagentin Saksasta, kun Fritz Kolbe toimitti dokumentteja OSS:lle mm. Normandian maihinnousua valmistelemista varten, tietoa V1- ja V2- rakettipommeista, Saksan suihkukoneista sekä paljasti kaksoisagentin Britannian Ankaran lähetystöstä. Valitettavasti myös itse OSS solutettiin, kun lopulta Donovanin avustaja Duncan Lee paljastui Neuvostoliiton agentiksi. Duncanin antamien tietojen avulla Neuvostoliitto sai tietoonsa USA:n atomipommiohjelman olemassaolon.

Donovanin ura sodan jälkeen

Donovan_in_CIA_hq.jpgDonovan ehdotti Roosenveltin kuoleman jälkeen presidentiksi nimitetylle Harry S. Trumanille, että Yhdysvallat tarvitsee itselleen vahvan tiedusteluorganisaation, jolla ei ole operointioikeutta USA:n omalla maaperällä (FBI hoitaa kotimaan). Truman kuitenkin kieltäytyi tästä ja Donovanin OSS-organisaatiota alettiin purkamaan (CIA perustettiin Donovanin periaatteen mukaisena vasta 1947). Lopulta Donovan palasi vielä lakimieheksi ja osallistui mm. Nürnbergin oikeudenkäyntiin USA:n syyttäjän Telford Taylorin erikoisasiantuntijana. Tämän jälkeen hän palasi New Yorkin Wall Streetille omaan yritykseensä lakimieheksi. Hän myös toimi USA:n lähettiläänä Thaimaassa v. 1953-54.

Itse OSS:n sodanaikainen toiminta salattiin suurelta yleisöltä aina 70-luvulle asti. Arkistojen avauduttua William Donovanin toiminta tunnustettiin ja häntä pidetään tänä päivänä USA:n CIA tiedustelupalvelun isänä. Donovan palkittiin lopulta palkittiin USA:n korkeimmalla kunniamerkillä ja brittiläiset myönsivät hänelle ritarin arvon (KBE).

William Donovan kuoli v. 1959 Walter Reedin sotilassairaalassa Washingtonissa 76-vuotiaana ja hänet haudattiin Arlingtonin sotilashautausmaalle. Kuolinuutisen kuullessaan sen aikainen presidentti Dwight D. Eisenhower totesi: "What a man! We have lost the last hero". Tänäkin päivänä CIA:n päämajassa Langleyssä William "Wild Bill" Donovanin patsas löytyy kunniapaikalta.

Muutama dokumentti OSS:n seuraajan CIA:n "likaisista" operaatioista (laajakaista tarvitaan)
< http://video.google.com/videoplay?docid=-8085945499556832271 >
< http://video.google.com/videoplay?docid=-6760815318188491280 >

| Ylös sivulla | Tarkistettu/muutettu: 21.07.2007/AML