John Wanamaker

John_wannamaker.jpgLiikemies, poliitikko ja nykyaikaisen markkinoinnin isä

Yhdysvaltalainen John Wanamaker perusti Philadelphiaan miesten vaatetusliikkeen keskellä Yhdysvaltain sisällissotaa v. 1861. Wanamaker oli päättänyt jo alustan pitäen kasvattaa vaatetusliikkeestään valtakunnallisen tavarataloimperiumin. Liikkeen ensimmäisenä aukiolopäivänä Wanamaker ansaitsi 24,67 dollaria, josta 67 senttiä päätyi kassaan. Loput 24 dollaria hän sijoitti mainontaan!

Jo alusta alkaen Wanamaker panosti mainontaan ja tarjosi asiakkaille sekä työntekijöilleen yrityksestään hyvän mielikuvan. Hänen liiketoimintansa perusajatus oli yksi hinta kaikille ja hänen kautta ostetuilla tuotteilla oli myös palautusoikeus. Wanamakeria pidetään mm. nykyisten hintalappujen keksijänä sekä edelläkävijänä yrityksen työtekijöiden etuisuuksien vaalijana. Hänen työntekijöillään oli ilmaiset terveyspalvelut, koulutusta, virkistystoimintaa, eläke-edut ja tulospalkkiojärjestelmä. Nämä olivat silloin ennenkuuluttoman hyviä työsuhde-etuja.

Kuollessaan vuonna 1922 hänen omaisuutensa arvioitiin n. 100 miljoonaksi US dollariksi. Hänen tavaratalot olivat levittäytyneet kaikkiin isompiin USA:n itärannikon kaupungeihin. Wanamakerin ketjua onkin pidetty tärkeänä esikuvana nykypäivän kauppaketjuille. Nykyään Wanamakerin tavaratalot ovat osa Macy's ketjua, joka on myös tunnettu tasokkaasta markkinoinnista.

Wanamakeriä on syystäkin pidetty eräänä nykymarkkinoinnin uranuurtajana. Hän aloitti tarjousmainonnan lehdissä, joissa selkeästi erottui yrityksen logo ja brändi. Hänen tunnetuimpia lauseitaan ovat olleet: "Mainonnasta on puolet turhaa. Vielä kun tietäisi kumpi puoli." sekä "Jälleenmyyjän tärkein laki on, että asiakas on aina oikeassa".

Nykypäivänä mielestäni mm. Stockmannin markkinoinnissa ja mielikuvan rakentamisessa on nähtävissä hyvin "wanamakerilaisia" piirteitä...

Lisätietoa Wanamakerin tavarataloista ja niiden historiasta 
http://en.wikipedia.org/wiki/Wanamaker%27s

Itse John Wannamakerista
http://www.pbs.org/wgbh/theymadeamerica/whomade/wanamaker_hi.html

| Ylös sivulla | Tarkistettu/muutettu: 05.01.2007/AML