Steven Jobs

steven_jobs.jpgApple Computer & Disneyn suurin henkilöomistaja

Steven Jobs (v. 1955) on varmaan "se" kaikkein valovoimaisin CEO koko tietokoneteollisuudessa. Hän on tunnettu omaperäisestä pukeutumistyylistään, joka suosii sinisiä farkkuja ja mustaa poolopaitaa. Muutoinkin Jobs ei ole olemukseltaan ihan perinteistä "pääjohtaja -tyyppiä".

Jobs on myös ehtinyt elämänsä aikana perustaa kaksi eri tietokonealan yritystä (Apple ja Next) ja yhden animaatioon keskittyneen studion (Pixar). Näistä kaksi on myyty menestyksekkäästi ja Apple on kokenut uuden renesanssin Jobs toisella johtajakaudella. Steven Jobs on koulutukseltaan "vain" ylioppilas.

Jobsin vaikutus koko IT-teollisuuteen ja nykytekniikkaan

Hänen ehkä tärkein "jalostettu" keksintönsä on graafisen käyttöliittymän ja hiiren yhdistäminen, jonka kaupallinen ensiesiintyminen tapahtui Macintosh-koneissa (1984). Nämä koneet olivat teknisesti "valovuosia" edellä sen aikaisia Commodore, Atari, CP-M tai myöhemmin esiteltyjä PC-koneita. Vasta kymmenen vuotta Macintoshin ensiesiintymisen jälkeen Microsoft alkoi päästä Windows95:n avulla samalle tasolle.

Myös Jobsin "toisen yrityksen" valmistamat NeXT-työasemat olivat aikaansa edellä. NeXTit olivat ensimmäisiä henkilökohtaisia koneita, joista löytyi Ethernet, eMail-järjestelmä sekä TCP-IP pohjaiset verkotusmahdollisuudet. Valitettavasti NeXT-koneet olivat "liian edistyneitä" ja kalliita eikä NeXTin koneista tullut menestystä. Sen sijaan mm. www:n isä Tim Berners-Lee kehitti koko www-järjestelmänsä mm. NeXt-pohjaisia koneita käyttäen.

Jobsin on vaikuttanut osaltaan myös mm. MacOS X, iMac, iTunes, iBook ja iPod tuotteiden kehitykseen - etenkin niiden houkuttelevuuden parantamiseen (mm. design ja tekniset ominaisuudet).

Steven Jobs ja julkisuus

Steven Jobsin julkisuuskuva on hyvin erikoinen. Hän on kuin isoksi kasvanut nörtti - positiivisessa mielessä. Jobs ei ole "Gates-tyyppinen" nörtti, vaan hänellä huomattavat ansiot myös markkinoinnin saralla. Markkinoinnin alueista etenkin tuotteistaminen ja lanseeraukset ovat osa-alue, joissa hänen ansionsa on varmasti koko IT-teollisuuden parhaimmistoa.

Nykypäivänä hyvin harva CEO tulee itse esittelemään uutuustuotteitaan, mutta juuri tästä Jobs on ollut tunnettu koko teollisuudessa. MacWorld-tilaisuudet ovatkin yksi IT-maailman odotetuimpia tilaisuuksia. MacWorldien ansiosta Applen tuotteet saavat poikkeuksen paljon julkisuutta ja hyvää mainontaa, vaikka Apple tietokoneiden markkinaosuus on alle 10 % maailmanlaajuisesti.

Itse Jobsin esiintymisestä on tullut myös legenda, etenkin se tapa kuinka hän esittelee "sen viimeisimmän" ja kiehtovimman uutuustuotteen. Tämä osuus alkaa usein sanoilla "One more thing...." Näitä tuotteita ovat olleet mm. eri versiot iPodeista sekä MacBook Intel-kannettava. Jobs on tehnyt myös hyviä strategisia linjavalintoja, joista viimeisimpiä on koko Mac-alustan siirtäminen Intel-pohjaisille koneille ja iPhone-puhelin.

Koko IT-alan valovoimaisin CEO

Steven Jobs on hyvin erikoinen otus, koska hän on sekoitus keksijää ja yrityksensä parasta myyntimiestä. Hänen esiintymistaitonsa (olen nähnyt kerran livenä), viimeiseen asti yksinkertaistetut ja helppokäyttöisen tuotteet sekä niiden kaunis design - ovat tehneet Applesta koko IT-alan ihaillun ikonin.

On vaikea löytää alalta yhtä henkilöä, joka henkilökohtainen panos on ollut yhden yrityksen menestykseen Jobsin veroinen. Tämä menestys ei ole toteutunut vain Applessa vaan myös Pixarissa. Menestyksen salaisuutena mielestäni on ollut: tinkimätön tahto tarjota maailman parhaita tuotteita, maailman seksikkäimmillä koneilla/käyttöjärjestelmällä käytettäväksi.  Tämä konsepti on tehnyt Apple-tuotteet hyvin haluttavaksi ja useat Mac-käyttäjä kokevat olevansa ikäänkuin erikoisasemassa. Tämän takia Apple-käyttäjät ovat hyvin uskollisia ja he ovat myös valmiita maksamaan ylivoimaisesta tekniikasta hieman enemmän.

All about Steve:
http://www.romain-moisescot.com/steve/

Steven Jobsin Resume:
http://homepage.mac.com/steve/Resume.html

Arvio Steve Jobsin tekemän markkinointityön arvosta iPhone lanseerauksessa
http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=11&rss=11&news_id=20076286

Näyte Steven Jobsin lavakarismasta historiallisesta MacWorld 1997 tapahtumasta (video 38 min)
http://www.youtube.com/watch?v=PEHNrqPkefI

Taustoja tietämättömille: tämä video on hengeltään ns. "olemme nyt kuilun partaalta, joten nyt liittoudumme pahimman vihollisen kanssa ja laitamme asiat kuntoon" -tyyppinen puhe. Tämän jälkeen alkoi Applen uusi nousu (osake oli 1997 5 USD, nyt arvo on n. 85 USD). Seuraavana vuonna julkistetiin jo iMac ja muutaman vuoden päästä iPod + iTunes (rahat tähän saatiin Microsoftilta).

| Ylös sivulla | Tarkistettu/muutettu: 13.03.2007/AML